Περισσότερα από 1.500.000 νοικοκυριά εξοικονομούν συνολικά 500.000.000 ευρώ ετησίως χάρη στη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων. Οι ετήσιες εκπομπές CO2 μειώνονται με κάθε ηλιακό θερμοσίφωνα, σε επίπεδο ισοδύναμο με αυτές ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, εάν αυτό αντικατασταθέι από ένα ηλεκτρικό. Η απόδοση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι πολλαπλάσια συγκριτικά με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, φτάνοντας σε απόδοση έως και 4 φορές μεγαλύτερη για την ίδια επιφάνεια.
Ο Χάρης Μιχαλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, απάντησε σε ερωτήσεις μας για την Ενεργειακή Θωράκιση των κτιρίων.
Όταν ρωτήθηκε για τη διαφορά μεταξύ ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών πάνελ, ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τον ήλιο. Οι ηλιακοί θερμικοί συλλέκτες μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμική, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάνελ τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Το κύριο πλεονέκτημα των ηλιακών θερμικών συλλεκτών είναι η αυξημένη απόδοση, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά.
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας προσφέρει μια οικονομική λύση για την κάλυψη των αναγκών ενός νοικοκυριού σε ζεστό νερό, καλύπτοντας πάνω από το 90% των αναγκών τους. Έχει διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τα 20 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 4 φορές την αρχική επένδυση. Η τεχνολογία είναι αξιόπιστη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμβάλλει επίσης σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2, εξοικονομώντας έως και 1700kg/έτος για μια τετραμελή οικογένεια. Παράλληλα, η αντικατάσταση ενός συμβατικού αυτοκινήτου με ένα ηλεκτρικό θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 1400kg/έτος.
Όσον αφορά το πρόγραμμα “Αλλάζω Θερμοσίφωνα,” ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι ήταν πολύ επιτυχημένο, με περισσότερες από 68.000 επιταγές να δεσμεύονται. Ωστόσο, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος έκλεισε τον Νοέμβριο του 2023, και δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για δεύτερο κύκλο. Παρά την επιτυχία του προγράμματος, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των επιταγών έχει θέσει σε δυσχερή οικονομική θέση τους επαγγελματίες του κλάδου.
Η χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η οικονομικότερη και πιο αποτελεσματική λύση για την παροχή ζεστού νερού και για την υποστήριξη της θέρμανσης ενός σπιτιού. Πρόκειται για μια 100% ανανεώσιμη τεχνολογία, υψηλής απόδοσης, που εκμεταλλεύεται πάνω από το 80% της ηλιακής ενέργειας. Είναι αξιόπιστη, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως από το τέλος της δεκαετίας του 1970, οικονομική λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και κυρίως Ελληνική.
Η Ελλάδα, με το ευνοϊκό της κλίμα και γεωγραφική θέση, είναι ιδανική για την αξιοποίηση της ηλιοθερμίας. Στα κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (NZEB) και μηδενική κατανάλωση ενέργειας (ZEB), τα οφέλη πολλαπλασιάζονται χάρη στην ύπαρξη ιδανικών συνθηκών για συστήματα υψηλής αδράνειας και χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επιτευχθούν με ένα ηλιακό σύστημα.
Όσον αφορά το συνδυασμό τεχνολογιών, τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση μέσω υβριδικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η απόδοση μιας αντλίας θερμότητας έχει ενδεικτική απόδοση SPF=3,1, αλλά ο συνδυασμός της με ηλιοθερμικό σύστημα αυξάνει την απόδοση σε SPF=60.
Ο Χάρης Μιχαλόπουλος μίλησε για το ισοζύγιο πωλήσεων και εξαγωγών στην ελληνική ηλιακή βιομηχανία και πώς οι διεθνείς συγκρούσεις επηρεάζουν την παραγωγή.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου αντιμετωπίζει μεγάλες αναταραχές, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ηλιακή βιομηχανία. Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε διαταραχές στην προμήθεια πρώτων υλών, καθώς σημαντικές βιομηχανίες χάλυβα και κρυστάλλων έπαψαν να λειτουργούν. Επιπλέον, η ενεργειακή αστάθεια οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ο πρόσφατος πόλεμος στο Ισραήλ προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα, ειδικά στη διακίνηση πλοίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην προμήθεια πρώτων υλών όσο και στις εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ κ.ά.), όπου οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν σημαντική παρουσία.
Παρόλο που οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζουν να επενδύουν στην παραγωγική διαδικασία, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, βελτιώνοντας την ποιότητα και επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη. Καταφέρνουν έτσι να εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους. Σήμερα, πάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε πέντε ηπείρους, καθιστώντας το Made in Greece ισχυρό εμπορικό σήμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως στην εγκατεστημένη ισχύ θερμικών ηλιακών συλλεκτών ανά 1.000 κατοίκους.